Skip navigation

Løbeskole for benamputerede 2010

Sahvas "Løbeskole for benamputerede" er i fuld gang. Midt i Farum, med fuld knald på solen, og med benproteser, grin, mennesker og udfordringer jævnt fordelt omkring Solbjerghallen. Midt på pladsen udenfor tårner otte meters gråmeleret glasfiber sig lige lukt op i skyerne, mens de benamputerede deltagere klatrer, skubber, råber og hiver sig op til væggens top på deres proteser.

Det er 11. gang, Sahva har inviteret landets benamputerede til ”Løbeskole”, og 43 protesebrugere har valgt at bruge august måneds sidste weekend i selskab med Sahvas bandagister og instruktører, et team af fysioterapeuter, hinanden og et rigt hav af udfordringer lige fra trappeøvelser til klatrevæggen.

Klatredebut på benprotesen

Carsten Voss er med for første gang. Små svedperler sidder på hans pande, mens han tager et velfortjent hvil efter en tur til klatrevæggens top. Han er 20 år, fra Skanderborg, og blev amputeret gennem højre lårben allerede som spæd på grund af en blodprop.

Masser af sport

"Det er så fedt, det her,” stråler han. ”Jeg har haft protese siden jeg var 14 dage gammel, men aldrig rigtig fået nogen træning. Jeg dyrker sport, men det er først desidste par år, jeg er begyndt at træne for eksempel hoften, for at kunne blive bedre til at gå på protesen.”

Løbeskole - med mere

Arrangementet har alle årene heddet ”Løbeskole”, men det er faktisk lidt misvisende, i forhold til, hvad det er, der foregår. Inde i hallen banker de hede rytmer ud af højtalerne og en af fysioterapeuterne dirigerer deltagerne til vrik og vrid og forvandler for nogle minutter hallen til et livligt dansegulv.

Motivation at møde andre protesebrugere

Der bliver grinet meget. Og svedt.
Niels Pedersen på 36 år er fra Herning, blev amputeret gennem venstre knæ for 17 år siden efter en ulykke på knallert, og kan efterhånden kalde sig en af de garvede på Løbeskolen. ”Det er fjerde gang, jeg er med. Det er også den eneste gang om året, jeg møder andre i samme situation,” fortæller han.

Træning med stump og benprotese

”Løbeskolen motiverer mig rigtig meget til at træne derhjemme også. Det er de simple ting som for eksempel at spænde og slappe af i stumpen, samtidig med at jeg putter børnene. Det lyder ikke af meget, men det virker. Hvor jeg før har kunnet gå 200 meter, før jeg fik syre i benet, lykkedes det mig faktisk at gå fem kilometer forleden,” siger han med et bredt smil.

Alle proteser får chancen

Uden for hallen brager solen stadig ned i klatrevæggens blanke overflade, og Carsten Voss er ved at tage klatreselen af efter endnu en tur. Andre står i kø, og alle får lov at give det en chance uanset amputationsniveau, protesetype og form.

Silikonetekniker på klatrevæg

Lotte Hartmeyer er klatrevægsinstruktør og bruger en stor del af sin fritid på en eller anden klippe, et eller andet sted i verden. Til daglig arbejder hun som silikonetekniker på Sahva. Det er første gang både hun og en klatrevæg er med på Løbeskolen – men forhåbentlig ikke sidste.

Viljen er helt i top

”De er simpelthen så cool, de her mennesker,” udbryder Lotte Hartmeyer. ”Der har været en helt anderledes vilje og mod til at prøve igen og igen blandt deltagerne her i forhold til andre, jeg har instrueret, som havde begge ben i behold”.

Anderledes tyngdepunkt med benprotese

”Jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker, inden vi kom her op, for det er jo andre vilkår at klatre på, når man har enten en eller to proteser. Specielt i forhold til tyngdepunktet. Om de faldt skævt i selen, på grund af den manglende vægt i protesen, og om det derfor var nødvendigt at bruge en såkaldt hel-krop-sele”.

Særlige fødder

”En anden udfordring har været at konstruere nogle protesefødder, de kunne klatre på. Men det er bare gået så godt. Mange benamputerede har jo mere styrke i overkroppen, fordi de mangler et ben, og det er en fordel,” forklarer Lotte Hartmeyer.

Motivation, nysgerrighed og gå-på-mod

I det hele taget er det meget svært at finde sure mennesker på Løbeskolen. Overalt oser det af motivation, nysgerrighed og masser af kampgejst. Nogle tester løbefødder, andre sidder og snakker, kigger på de opstillede boder med benproteser og komponenter, spiller bold eller kæmper sig igennem en lumsk opstillet forhindringsbane.

Fitness til sidste sveddråbe

Senere byder programmet på muligheder for fitness og svømning – og en superligakamp om søndagen at gå hjem på. Hvis der da ellers er flere kræfter tilbage i kroppen.

Relateret tekst

Kontakt Sahva:

Fakta om Sahvas Løbeskole for benamputerede:

  • én weekend om året. Ofte august
  • idrætter, øvelser, gang, teknik, balance, løb
  • for benamputerede mellem 15 og 60 år
  • ikke et krav for deltagelse, at man er kunde hos Sahva
  • send os en email og bed om invitationen til næste års Løbeskole

 

Se Videoer fra Løbeskolen på Sahvas YouTube

 

Til toppen