Skip navigation

Kend dit knæ i benprotesen

Et knæ er ikke bare et knæ; og slet ikke når det er kunstigt og skal være en del af en protese, der skal matche brugerens ønsker og behov.

Krav og ønsker til benprotesen

Chefbandagist Christer Levin ser hver dag mange forskellige mennesker i bandageriets prøverum i København, og for ham starter hver ny protese med en grundig snak med brugeren.
”Jeg har først og fremmest brug for at vide, hvad brugeren har af ønsker til protesen, hvilke krav, de stiller til funktion, og hvilke begrænsninger de føler i hverdagen,” fortæller han.

Fysisk formåen

Bandagistens andet vigtige redskab for at finde det rette knæ til kunden, er den fysiske undersøgelse. Hvordan ser stumpen ud; er der ar-væv eller nerveender at tage hensyn til? Hvordan er stumpens styrke og muskulatur; hvor god balance har brugeren; er der fri bevægelse over hoften?

Bedst egnede knæled

En god dialog og stumpens fysiske tilstand, giver bandagisten en god fornemmelse af, hvilket knæled der vil være bedst egnet til den enkelte.
”Det er jo klart, at første gang, man kommer og skal have en protese, er det proteseteamet, der vælger knætypen, da det kan være en uoverskuelig jungle af forholde sig til. Men efterfølgende har brugeren selv faktisk stor indflydelse på valget,” siger Christer Levin.

Typer af knæ

Knæled kan deles ind i fire forskellige grundtyper, som igen omfatter en lang række variationer inden for hver kategori. Dertil kommer en slags femte type, computerknæet, som er helt sit eget.

  • Knæ deles ind i typer efter den stabilitet, der er i selve knæet.

Type 1: Låst knæ

Dette knæ er låst hele tiden når brugeren går på protesen. Med andre ord et stift ben. Når brugeren skal sidde, udløser han manuelt låsemekanismen, ved at trække i en snor bag på hylsteret. Og det er alt, hvad det kan. Låse og låse op.
Det er typisk til brugere, der har dårlig balance og koordination, og som har brug for at vide, at knæet er der – hele tiden! Et fuldstændigt stabilt knæ.

Type 2: Friledet knæ

Leddet er løst, og kræver lidt mere af brugeren end det låste knæ. Der sidder en mekanisk frembringer i knæet, der sikrer at benet bliver ført frem, hver gang man tager et skridt. Når der kommer belastning på hælen, kan det ikke bukke, før man når hen over tåen, hvor det så bukker og gør klar til næste skridt fremad.
Et knæ med høj stabilitet, og lidt flere muligheder for bevægelse, end det låste knæ.

Type 3: Hydraulisk eller Pneumatisk knæ med svingkontrol

Dette knæ styres af en slags ”pumpe”, som enten er olie- eller luftstyret. Hydro er olie og pneuma er luft.
Leddet styrer kun selve svinget fremad, og kræver derfor mere af brugeren. Muskulaturen skal være bedre i stumpen, for at kunne styre knæet, ligesom det også er en forudsætning at både brugerens balance og koordination er rimelig god.
Der kommer altså mindre stabilitet fra selve knæet, og mere styring fra brugeren, som derfor får mulighed for at være mere aktiv.

Type 4: Hydraulisk eller Pneumatisk knæ med sving- og standkontrol

Denne type nærmer sig ligheden med et anatomisk knæ, og de bedste typer indenfor denne kategori, kan indstilles så godt til brugeren, at det kan lade sig gøre at gå op og ned af trapper, fod over fod, og gå hen af fortovet uden det kan ses, man har protese.
Det er nødvendigt at brugeren både har en god muskulatur i stumpen og en fin balance, for at kunne styre denne type knæ.

Computerknæ – uden for kategori

Den sidste type knæ, som falder lidt uden for kategori, da den ikke så meget repræsenterer en type, med en række variationer under, men mere er en type i sig selv, er computerknæet.

I et computerknæ sidder en mikroprocessor som styrer knæet til perfektion. Hvert enkelt knæ bliver programmeret til sin specifikke bruger, og det både styrer og tilpasser sig alle situationer, så brugeren ikke skal tænke over de forskellige typer underlag og terræn, han bevæger sig på.

Låneknæ i serviceperioden

Computerknæet udmærker sig også ved at have den længste garanti (fem år), hvor de andre typer til sammenligning typisk står inde for en holdbarhed på et år for fabrikationsfejl.  
Hver 18. måned kommer knæet til service, og kommer retur med de nyeste softwareopdateringer; ligesom brugeren får stillet et låne-knæ til rådighed i serviceperioden.
Denne knætype er supergod til meget aktive personer. Desværre er det også forholdsvist tungt i forhold til øvrige typer, ligesom det er topscorer på prisen!

Knæet skal passe til brugeren

Det er ikke altid, det dyreste knæ er det bedste. Det kommer helt og holdent an på brugerens behov og formåen, og et knæ, der kan en masse, nytter ikke hvis ikke brugeren er tryg og stærk nok til at udnytte det.
”Jeg foretager hele tiden løbende analyse af brugeren og hans behov. Er der noget, der ikke fungerer, eller noget der hæmmer nogle funktioner eller bevægelser? Dialogen bliver holdt i gang hele tiden, når det handler om proteser,” understreger bandagist Christer Levin endnu engang.

Relateret tekst

Kontakt Sahva og hør mere om dine muligheder:

  • Mere information om benproteser:


 
Til toppen