Skip navigation

Kaspers nye muskelstyrede hånd

”Vi er vist nok kun to i Danmark, der har sådan en avanceret, kunstig hånd”, siger Kasper, der har imponeret alle med, hvor hurtigt han har lært at bruge den nye teknik i protesen.

"Hånden er muskelstyret, og det falder mig ret let at styre bevægelserne, så jeg kan bruge hånden til mange af de ting, man normalt bruger sin hånd til, selvom den er kunstig og består af nylon, polymér og en hel del elektronik”

Udstationeret i Afghanistan

Kasper Kiran Larsen er 24 år og soldat. Han har været udstationeret i Afghanistan af to omgange. Første gang var i 2007 og anden gang i 2009, hvor han efter to måneder var udsat for en af de vejsidebomber, som vi andre ofte hører om i medierne, og som de udsendte og deres pårørende frygter allermest.

Mistede underben og hånd

Kasper overlevede heldigvis, men mistede både højre underben og højre hånd. Det bragte ham i kontakt med Sahva, da han pludselig skulle have to proteser. Han fik først en protese til benet, som han i dag går fint med. Dernæst var der ingen tvivl om, at Kasper var en oplagt kandidat til en muskelstyret arm.

Tilpasning vigtig

”Selve hånden er sådan set 'bare' et stykke teknik, som bliver importeret fra udlandet. Det, vi er rigtigt gode til hos Sahva, er, at få teknikken til at fungere optimalt sammen med den amputerede”, siger chefbandagist hos Sahva, Stig Jensen, og fortsætter: ”Det er nemlig tilpasningen, der er afgørende for, hvor godt hånden egentlig fungerer”.

De 'gamle' proteser

Det helt nye er den måde, som Kaspers protese sidder fast på. Normalt er proteser ret hårde og stive i den del, hvor de skal sidde fast på den amputerede. Det er der god grund til, da det er vigtigt, at protesen sidder fast og er så stabil, at den kan holde til et aktivt liv. Men det kan have den ulempe, at det er hårdt for den amputerede at have protesen på i længere tid af gangen.

Tilpasset med silikone

På Kaspers protese er hylstret kort, men til gengæld udført i en speciel silikoneteknik, der gør, at protesen alligevel sidder godt fast på Kaspers arm, og samtidig også har bedre komfort og giver optimal kontakt. Det er vigtigt, at en muskelstyret arm har en god og sensitiv kontakflade, så den amputerede har god styring af hånden ved hjælp af egne muskler. Det er første gang, at den nye silikoneteknik er forsøgt, og der er allerede stor efterspørgsel fra andre interesserede.

Kasper udnytter hånden godt

Kasper var meget hurtig til at fange, hvordan han fik den muskelstyrede arm til at gøre, som han ville. Efter en tilpasnings-periode er Kasper nu begyndt at udforske, hvad hånden kan. Da han har et stort gåpåmod og hurtigt opfanger nye ting, er alle sikre på, at Kasper vil strække håndens funktioner og ydeevne til det yderste.

Teknikken udvikles

”Jeg glæder mig allerede til, at næste generation af de muskelstyrede proteser bliver tilgængelige. De har endnu større bevægelighed og dermed flere muligheder”, siger Kasper.

"Min protese har flere indstillingsmuligheder for fingrene, men den nye har også bevægelse i håndleddet. Det åbner for helt nye anvendelsesmuligheder. Måske kan jeg få sådan en, når denne er slidt op om ca. tre år”.

Sahva tester ny teknologi

Bandagist Stig Jensen ser også frem til næste generation af muskelstyrede proteser: ”De kan give vores kunder flere muligheder, større selvstændighed og dermed endnu bedre livskvalitet. Heldigvis er det Sahva, der får lov at teste de nye proteser i Danmark. Det giver os de bedste muligheder for at udvikle vores moderne tilpasningsteknikker til gavn for mennesker som Kasper og andre, der vil fortsætte et aktivt liv efter ulykke eller sygdom”.

Relateret tekst

Kontakt Sahva og hør mere om dine muligheder:


Se video med armproteser fra rehab-messen 2010


 

Til toppen