Skip navigation

Jeg kan gå igen!

Grundet en fejloperation i februar 2012 er 38-årige Camilla Schou blevet lam i venstre ben. I dag går hun ubesværet ved hjælp af et helbensstativ med elektronisk knæled.

Camilla Schou på 38 år blev i februar 2012 opereret for en diskosprolaps i lænden. En operation, der gik grueligt galt. Da hun vågner op i operationssengen, kan hun ikke mærke sit venstre ben. Hun når dog at overbevise sig selv om, at det ikke er noget alvorligt.

- De første tanker, der går igennem mit hoved er, at det nok går over lige om lidt. Lægerne fortæller mig også, det er et spørgsmål om tid. Men den ene dag tager den anden, hvor jeg bliver undersøgt af den ene læge efter den anden og er igennem et utal af undersøgelser. Men der er ingen, som kan finde en forklaring, siger Camilla Schou.

Efter en uge bliver hun udskrevet fra hospitalet. Camilla Schou forlader hospitalet på to krykker med et lammet ben slæbende efter sig. Efterfølgende går hun til sin egen læge, som viser sig at være ærlig og realistisk.

- Hun siger til mig, at jeg nok må til at se tingene i øjnene. Og dér går det op for mig, at det ben aldrig bliver normalt igen, siger Camilla Schou, der naturligvis bliver enormt chokeret. 

Føler sig magtesløs  
Med fem teenagere, en 2-årig og en mand, der arbejder halvdelen af tiden i England, får det pludselig store konsekvenser for Camilla Schou og hendes familie.

- De første mange måneder føler jeg mig magtesløs og afhængig af andres hjælp. Min mand får heldigvis midlertidigt fuldtidsarbejde i Danmark, så det kan hænge sammen på hjemmefronten, siger hun og fortsætter:

- Jeg er på det tidspunkt ved at slå alle ihjel omkring mig.

Hun husker tydeligt husker, hvor frustrerende det var ikke at kunne løfte sin 2-årige søn op på puslebordet. Arbejdet som fitnessinstruktør gennem 10 år, måtte hun også stoppe. Lige såvel som hun måtte opgive sin drøm om at blive fængselsbetjent, fordi det kræver en fysisk løbetest, som hun aldrig vil komme til at udføre.

Griber boldene på ny
En dag beslutter Camilla Schou sig for at se muligheder frem for begrænsninger. Hun er træt af sit liv som offer og tager derfor aktør-brillerne på og begynder straks at se anderledes på tingene. Med andre ord kaster hun boldene op i luften og griber dem på ny. 

- Pludselig gider jeg ikke længere fokusere på, hvad jeg nu ikke kan. Derfor beslutter jeg mig for at se på, hvad jeg så rent faktisk kan i den situation, jeg nu er havnet i, siger hun.

Da hospitalet henviser Camilla Schou til Sahva, tøver hun da heller ikke med at gå ned i den nærmeste Sahva klinik i Odense med en bevilling i hånden. Her gennemgår hun et længere forløb med test af helbensstativer og får efterfølgende taget endeligt mål til et stativ, der bliver fremstillet til netop hendes ben og behov.

Camilla Schou går straks i gang med genoptræningen.

- Jeg er tilpas stædig. Det første jeg gør, da jeg kan slippe krykkerne, er at gå ned i fitnesscentret og gå 100 km på løbebåndet i løbet af de første 3 uger. Jeg vil bare have det til at fungere, siger hun bestemt.

Og det gør hun også. Allerede 4 uger efter er hun tilbage på VUC - uden krykker, hvor hun er i gang med at læse en HF.

I dag, cirka et år efter ulykken, kan Camilla Schou klare de fleste hverdagsaktiviteter. Hun er ikke længere afhængig af hverken krykker eller andres hjælp og ved siden af sit studie på VUC er hun gået i gang med at læse en administrationsbachelor.

Hendes fremtid, der ellers så noget sort ud efter fejloperationen, har således taget en helt ny drejning, da hun begyndte at kunne gå igen.

- Dét at gå er sådan en basal ting. Derfor betyder mit helbensstativ alt for mig, siger Camilla Schou og fremhæver samtidig Sahva, som det eneste positive i hele forløbet:

- Hos Sahva har tingene fungeret. Jeg har fået en rigtig god behandling og løsning til mit ben, så jeg nu kan gå igen.   

Se en video af Camilla Schou's 3 måneders forløb og træning med Knæ Ankel Fod Ortose (KAFO):

Produceret af: Henrik Godskesen

Bookmark and Share

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:

FAKTA:

Camilla Schou har fået fremstillet en Knæ Ankel Fod Ortose (KAFO) hos Sahva. Ortosen sidder på foden og op langs hele benet op til låret over knæleddet. Denne type ortose kan korrigere fejlstillinger, erstatte muskelfunktioner, stabilisere led, lindre smerter mv.

Læs mere om ortoser her.Et E-mag knæled er et elektronisk knæled specielt udviklet til patienter med hele eller delvise lammelser i benene.

Fordele ved et elektronisk SCO knæled:

  • Fleksion af knæet muliggøres under svingfasen og et låst knæled under stand fasen
  • Symmetrisk gang
  • Reduceret energiforbrug
  • Reduceret risiko for kontrakturer
  • Øget mobilitet og cirkulation

Følg Sahva på

Til toppen