Skip navigation

Hold kulden fra kroppen

Vintervejr med sne, frost og kulde kan være meget smukt og forfriskende, men ingen bryder sig om at fryse! Og der er slet ingen, der bryder sig om frostknuder, blå eller hvide fingre, gigt der forværres og andre fysiske ubehag, der kan sættes i direkte forbindelse med det kolde vejr.

Kroppen kæmper selv mod nedkøling

Vores kropstemperatur ligger omkring 37° C, når vi er raske og har det godt. Hudens temperatur er 3-4 grader lavere. Når en af de temperaturer falder, så fryser vi. Kroppen vil altid selv forsøge at beskytte sig mod nedkølingen og hæve temperaturen igen. Til formålet har den nogle forskellige mekanismer, der går i gang, når vi fryser:

  • Vi får gåsehud.
    Gåsehud opstår som noget af det første i et forsøg på at hæve kropstemperaturen. Det er små muskler lige under huden (erector pili muskler) som trækkes sammen, og hårene rejser sig. Under sammentrækningen af musklerne frigives energi, og dermed varme, til kroppen.
  • Vi ryster af kulde.
    Kulderystelser er en anden slags muskelsammentrækning. Her er det større muskler, der begynder at trække sig sammen, men princippet om at få mere varme i kroppen er det samme.
  • Blodårer trækker sig sammen.
    Blodårerne lige under huden trækkes sammen. Herved mindskes transporten af blod fra huden og ind til center af kroppen. På den måde nedsættes transporten af meget koldt blod ind til midten, hvilket forhindrer en yderligere underafkøling.

Motion giver varme

Kroppen kan altså selv forsøge at stoppe nedkølingen. Men det allerbedste, du kan gøre, er faktisk at hjælpe kroppen med at kunne producere varme. Det gør du ganske enkelt ved motion. Regelmæssig konditionstræning aktiverer kroppens processer og frigiver dermed energi. Det behøver ikke være en bestemt slags motion. Det vigtigste er at få pulsen op og få svedt i ca. en times tid. Læs mere om, hvordan uld kan hjælpe dig med at holde varmen på løbeturen >>

Ikke farligt at fryse – men ubehageligt

Det er ubehageligt at fryse, men ikke farligt før der er tale om meget store fald i kropstemperaturen. Bliver kropstemperaturen lavere end 32-33° C, bliver det meget svært at få temperaturen op igen uden svære fysiske og psykiske mén.
I en kold tid er det ikke muligt helt at undgå et varmetab, men du kan reducere det betragteligt med den rette påklædning.

Sahva sælger varme

I Sahvas butikker fører vi uld-produkter, som giver en god varme helt inde ved huden. Det er både behageligt at have på og giver samtidig en god isolering, som er vigtig for at holde på kropsvarmen. Derudover tillader ulden din hud at ånde, og din hudoverflade vil derfor holde sig både varm og tør.

Se et udvalg af vores uld-produkter i webshoppen >>

Bookmark and Share

Relateret tekst

Kontak Sahva:


Se Sahvas udvalg af 
Smartwool uldundertøj og uldstrømper >>Se Sahvas udvalg af 
Angorauld >>Se Sahvas øvrige udvalg af
uldprodukter >>

Til toppen