Skip navigation

Hjælp til børn med klumpfødder i Pakistan

Da Sahva afleverede en stor plasticsæk fuld af behandlingssko til klumpfødder, var det en glad og taknemlig Sajida Afzal, der tog imod.

”Jeg har tænkt en del over, hvordan jeg skulle få råd til at købe netop Ponseti-sko, fordi de er så hundedyre, så da Sahva ringede og spurgte, om jeg ville have skoene, blev jeg rigtig glad!” storsmiler den dansk-pakistanske ortopædikirurg.

Drømmen om et børnehospital i Pakistan

Sajida Afzal er en ildsjæl!
I februar blev hun af selvsamme grund hædret med prisen ”Årets Helt 2011”, og hendes brændende drøm om et børneortopædisk hospital i Pakistans næststørste by, Lahore, begynder for alvor tage form.

 

Har tilladelser og udstyr - men mangler huset

”Jeg har alle nødvendige godkendelser, byggegrunden er købt, arkitektens tegninger ligger klar, jeg har fem containere fulde af indsamlet hospitalsudstyr og en lang liste af kompetente mennesker, der gerne vil komme og arbejde med mig. Så nu venter jeg kun på at finde penge nok til at kunne sætte byggeriet i gang,” fortæller hun.

Behandling af klumpfødder er ikke kompliceret

I Danmark starter behandlingen med det samme, når et barn bliver født med klumpfødder. Behandlingen foregår efter den såkaldte Ponseti-metode med gentagne gipsninger, hvor fødderne efterfølgende bliver holdt fast i en slags sko monteret på en skinne. Denne behandling retter langsomt fødderne op til normal stilling, og barnet undgår en ellers omfattende operation.

Ingen mén af klumpfødder som voksen

Når børnene er omkring 1 år, og skal til at lære at gå, bruger man kun "skinne-skoene", når de sover. Ved 4 års alderen er fødderne i langt de fleste tilfælde rettet helt op i normal stilling, så barnet ingen følgevirkninger har – eller senere får - af den skæve fod-start.

I Pakistan bliver børnene sjældent behandlet

Anderledes er det for børn i Pakistan. Ikke mindst på landet, hvor der er langt til hospitaler, og hvor de lokale læger ikke altid ved, at fødderne forholdsvis enkelt kan rettes op.
Derfor ender klumpfødderne ofte uden behandling - med et voksenliv som krøbling til følge.
Det vil Sajida Afzal nu gøre sit til at lave om på.

 

Rige pakistanere skal betale fattige børns behandling

Hospitalet skal i første omgang have 12 sengepladser. Heraf skal to senge være forbeholdt voksne patienter, der selv er i stand til at betale for en ny hofte eller et knæ, og på den måde være med til at finansiere behandlingen af børnene. For hospitalet er såkaldt non-profit, (NPO), hvilket betyder at ingen skal tjene på det – og børnene bliver gratis behandlet.

Fokus på mere end klumpfødder

Udover behandling af klumpfødder vil hospitalet også behandle medfødte hofteskred, skoliose (skæv ryg) og en række andre ortopædiske lidelser.

Sahvas donation af sko gør gavn med det samme

Når det kommer til behandling af de cirka 4000 årlige tilfælde af klumpfødder i Pakistan, har "Ponseti-skoene" fra Sahva en både konkret og umiddelbar betydning:
”Det betyder jo, at jeg kan gå i gang med at behandle klumpfødder med det samme!” som ildsjælen udbryder spontant.

Sajida Afzal er klar til at behandle

Sajida Afzals entusiasme og glød kan på ingen måde holdes nede. Nu skal pengene til byggeriet bare findes, så hun kan komme i gang med at behandle børnene.

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:

  •  

 


 


Information om børn og hjælpemidler:

 


 


 

Til toppen