Skip navigation

Gangtræning med benprotese

En unik mulighed for gangtræning gør livet lettere for protesebrugere i Odense. Slid og besvær mindskes, mens balance, lette skridt og glæde bliver virkelighed. Et tilbud om gangtræning hos Sahva ændrede alt for Karin Juhl, da hun fik ny, forbedret protese.

”Tænk en forskel, det gør for mig. Jeg har lært at gå utroligt meget bedre”, fortæller Karin Juhl, 67, som har været protesebruger i 48 år. Lårbensproteser i mange udformninger har været en del af Karin Juhls liv siden teenageårene, og især de seneste år har hendes uhensigtsmæssige gang gjort hende besværet.

Slalom med benprotesen

Karin Juhl er i gang med at gå slalom mellem fem papkrus, som er opstillet i en lige række på gulvet af fysioterapeut Paulette Larsen hos Sahva i Odense. Det er syvende gang de to mødes for at træne gangteknik.
”Hvis det ikke var for Pau, som vi kalder hende, ved jeg ikke, hvordan det var gået. Hun har så meget indsigt i, hvordan protesebrugere får en lettere gang. Øvelserne hun giver mig, tager jeg med hjem og træner videre hver dag. Jeg går meget bedre nu,” fortæller Karin Juhl.

Unik mulighed for gangtræning

I foråret 2011 skulle Karin Juhl have ny protese. Den gamle var blevet for stor, og hun følte, at hendes gang kun blev dårligere. For hvert skridt Karin Juhl tog, svingede protesen en stor bue ud til siden, før det landede stift i fortovet igen. Derfor ansøgte hun Odense kommune om tilskud til en ny protese.

Tilbud til protesebrugere i Odense

Netop i Odense har protesebrugerne en stor fordel. Kommunens aftale med Sahva inkluderer nemlig ti timers gangtræning - også for de erfarne protesebrugere. Så da Karin Juhl fik mulighed for at skifte fra sin bandagist gennem mange år til Sahva, ventede der gangtræning hos den protesespecialiserede fysioterapeut.

Gangtræning er godt for de fleste

”For rigtig mange protesebrugere er det alfa og omega, at de får træning i at gå på deres protese,” fortæller fysioterapeut Paulette Larsen og fortsætter:

"Det viser sig tit, at træningen er med til at styrke musklerne i stumpen og dermed bliver balancen under gang også bedre.”

Det er mange år siden, at Karin Juhl har fået lavet en ganganalyse og deraf specifik træning, så gangtræningen hos Sahva er en enestående mulighed for at supplere den træning, hun fik i forbindelse med amputationen.

Undgå slidskader

”Gangtræningen er især god, når man har været amputeret i lang tid, og måske ikke går til regelmæssig træning. Det er vigtigt at få kigget på sit gangmønster fra tid til anden, så man ikke laver unødvendige slidskader i sin ryg, hofte og stump. Gangen bør være optimal til enhver tid,” understreger Paulette Larsen, der har mange års erfaring med protesebrugere. Hun tilføjer, at hun kan se tydelige skader på Karin Juhls krop efter mange års forkert gang.

Tryghed, sikkerhed og gangteknik bliver styrket

Mange af de brugere, Paulette Larsen har haft til gangtræning, har enslydende ønsker til deres liv med protese: De vil gerne gå så optimalt som muligt, de ønsker at være trygge ved protesen, de vil være så sikre, at de ikke falder, og så ønsker de, at man ikke kan se på deres gang, at de har protese.
”Det er helt grundlæggende ting, som fylder meget for den enkelte. Men det er ting, som er opnåelige for de fleste. Protesebrugerens egen indsats har naturligvis betydning, men størstedelen får et rigtig stort udbytte af de ti gange træning,” mener Paulette Larsen.

Dygtig bandagist, god protese og motiverende fysioterapeut

Også Karin Juhl har stor udbytte af træningen:
”Mit potentiale var slet ikke udnyttet tidligere. Min nye protese er meget bedre, både at gå og sidde med. Bandagisten har været utrolig dygtig og forstået mine behov. Han tilpasser protesen, så snart noget strammer eller driller. Protesen og gangtræningen hos min meget motiverende fysioterapeut, er det bedste der er sket for mig. Jeg har pludselig genopdaget nogle af mine muskler. Det giver frihed og  øget kropsbevidsthed,” siger Karin Juhl, som tidligere følte at hun vraltede af sted, og alt for hurtigt blev træt og øm i en alt for stor protese.

Og livskvaliteten..

Den nye protese er optimeret til både gang- og siddefunktion. Den er forsynet med både et bedre knæled og bedre fod.
”Mange amputerede falder måske tilbage i stolen og orker ikke mere. Men jeg ville bare gå bedre. Og nu er min livskvalitet blevet højere.
Min familie siger, at de både kan se og mærke det på mig. Jeg har fået større bevægelsesfrihed, råderum og et langt større overskud.
Men jeg havde altid tænkt, at de begrænsninger, jeg mødte, nok var nødvendige, når jeg nu var protesebruger,” smiler hun - og tilføjer, at det naturligvis ville være endnu mere gavnende for hendes helbred at være sikret et årligt besøg hos den protesespecialiserede fysioterapeut i fremtiden.

Relateret tekst

Sahvas tilbud til protesebrugere i Odense:

  • 10 x træning (gang, styrketræning, balance og instruktion i hjemmetræningsøvelser)
  • Skomager – gratis konsultation
  • 10 % rabat i Sahvas butikker
  • Løbeskole for benamputerede – gratis deltagelse
  • Deltagelse i seminarer udbudt af Sahva

Ring til Sahva, 70110711, hvis du vil vide mere


Se forskellige typer af benproteser

Til toppen