Skip navigation

Forløbet fra behov til færdigt fodindlæg

Når man skal have indlæg til sine fødder, hvad enten det er første gang, eller man har prøvet det flere gange før, er det altid en god idé at starte hos egen læge. Lægen vil så enten henvise til en ortopæd, for at få ordineret indlæg, eller sende dig direkte videre til en bandagist, der sørger for det videre forløb.

Betaling af fodindlæg

Fodindlæg kan enten være betalt af kommunen, eller man kan selv betale dem evt. med tilskud fra Sygesikringen Danmark. Læs mere om reglerne for tilskud og bevilling her.

Valg af indlæg

Bandagisten, eller anden behandler, vil ud fra lægens ordination og egen analyse finde frem til det rigtige indlæg til netop dig. Det kan nemlig være meget individuelt, hvilket indlæg den enkelte har brug for. Der er naturligvis forskel på for eksempel at have en medfødt fejlstilling og at få en slidskade i en høj alder. Derfor er der mange valgmuligheder for indlæg, og derfor kan bandagisten både sælge standardindlæg, der skal tilpasses, samt fremstille individuelle indlæg.

Måltagning til fodindlæg

Ud fra dine problemstillinger vurderer bandagisten, hvilken måltagningsmetode der passer i netop dit tilfælde. Måltagningen består af en samtale med dig, en klinisk undersøgelse samt opmåling af foden.

De hyppigst benyttede måltagningsmetoder er:

 • Blueprint
  Opmålingen er baseret på et blækaftryk, kaldet blueprint, der er en trykplade med sværte, der, under belastning, overfører fodens belastningsområder, bredde og længde til papir, som derefter danner grundlag for fremstilling af korrekt indlæg.
 • Dynamisk fodscanning
  Der findes i dag flere forskellige elektroniske systemer, der dynamisk kan scanne/analysere fødderne. Systemerne laver en digital aflæsning af fødderne, der danner basis for analyse af gangafviklingen, så aktuelle fodproblemer kan afhjælpes. Med computerens analyse og bandagistens vurdering, fås der et meget præcist billede af kraftfordeling, vinkler og ledbevægelser, som danner grundlag for fremstillingen af indlæg.
 • Gipsafstøbning
  Bruges til patienter hvor det ikke er muligt at benytte nogen af de ovenstående metoder. Det kan skyldes fodens størrelse, deformiteter, fejlstillinger, eller at der er brug for helt unik materialesammensætning.
  Der tages mål til indlægget ved hjælp af gipsbind der enten lægges under fodsålen eller rulles rundt om foden. Under afstøbningen korrigeres for fejlstillinger og deformiteter. Når afstøbningen er størknet, fjernes den fra foden, og man har et gipsnegativ.

Fodindlæg efter gipsmodel

Gipsnegativet støbes ud, så man får en gipsmodel af foden. Denne modelleres, så trykintolerante områder aflastes. Gipsmodellen bruges til at forme indlægget over. Når indlægget er formet over gipsmodellen, skæres og slibes det til, så det passer til skoen.

Vejledning i brug af indlæg

Uanset metode instrueres patienten i brug af indlæg, og alt efter behov aftales kontroltid til justering og monitorering af indlægget.

Bestil tid på forhånd

Det er altid en god idé at bestille tid hos bandagisten på forhånd, når du skal have fremstillet indlæg, så der bliver afsat den fornødne tid til at vurdere dit behov og til at tage mål. Ring på 7011 0711 for tidsbestilling hos din nærmeste Sahva bandagist.

Du skal gå godt!

Det er bandagistens fornemste opgave at sørge for, at du kan gå derfra med behagelige skridt - uanset alder, og uanset om du har mindre symptomer, eller dine fødder er svært skadede. Hvis det ikke er muligt, bør bandagisten kontakte ordinerende læge, samt betalende myndighed, for at få vurderet dine fødder på ny. 

Relateret tekst

Til toppen