Skip navigation

Forløbet fra amputation til protese

Hvert år får et par tusinde danskere amputeret en fod, en del af benet eller hele benet. Det kan være enten på grund af en ulykke eller på grund af sygdom.

Fra amputation til benprotese

Allerede under amputationen bliver benstumpen forberedt til protese.

For at holde stumpen fri for hævelse efter operationen, og for at forme den til en kommende protese, anvender man enten en elastisk forbinding eller en silikonemanchet. Det er forskelligt fra sygehus til sygehus, hvilken metode der bliver anvendt.

Proteseteamet vurderer behovet for protese

Når sårene på stumpen er helet, tager sygehusets proteseteam stilling til, om man skal have en protese. Proteseteamet består typisk af en ortopædkirurgisk læge, en fysioterapeut og en bandagist.

Proteseteamet vil, sammen med brugeren, henvende sig til bopælskommunen for at søge om bevilling af en protese. I Danmark er det nemlig kommunerne, der betaler for proteser og andre personlige hjælpemidler.

Fornyelse og reparation af benproteser

Når man senere skal have fornyet eller repareret protesen, skal brugeren selv søge sin kommune om en bevilling. Sahva hjælper gerne med at udfylde papirerne, hvis der er brug for det.

Hvor ofte man skal have ny protese afhænger blandt andet af, om benstumpen forandrer sig, og hvor meget protesen bliver brugt.

Mål til protesen

Cirka 4-6 uger efter amputationen, er benstumpen klar til at begynde at bruge protese. Bandagisten tager som regel en gipsafstøbning af stumpen, og bruger denne afstøbning til at bygge den nye protese over.

 

Benprotesen klar til første prøve

Benprotesen bliver i første omgang gjort klar ”til prøve”, og ser derfor alt andet end færdig ud, første gang man skal prøve den. Men prøven er med til at sikre, at hylstret om benstumpen passer, og benet i det hele taget er korrekt indstillet til brugeren, før det bliver lavet helt færdigt.

Benstumpen forandrer sig

Benstumpen forandrer sig – specielt i starten. Musklerne og vævet ændrer sig og svinder ofte ind. Når stumpen ændrer sig, anvender man protesestrømper for at udligne dette. På den måde sikrer man, at protesen passer, som den skal. Bandagisten viser, hvordan man anvender protesestrømper, når det bliver aktuelt.

Opsøg bandagisten

Sørg for at kontakte bandagisten, hvis der opstår komplikationer med stumpen, hvis protesen ikke passer, eller der er andet, der gør det svært at have protesen på.

Den sidste finish af protesen

Der er mange måder, en protese kan ende med at se ud på. Sahvas bandagist bruger god tid på at snakke med brugeren om, hvad han eller hun forventer, og hvilke muligheder der er for den afsluttende finish af benet. Finishen afhænger blandt andet af, hvad protesen skal bruges til.

Nogle vil gerne have, at protesen ligner det andet ben mest muligt, mens andre foretrækker en rå model uden kosmetik.

Er du ny protesebruger?

Lad os med det samme slå fast: Mange benamputerede fører en helt normal tilværelse med protese!

Som ny protesebruger melder der sig ofte et hav af spørgsmål; alt er nyt, og mange gange er man havnet helt uforberedt midt i det hele.

Bandagisterne i Sahva har mødt de fleste spørgsmål mange gange før, og vil meget gerne svare dig på så meget som overhovedet muligt – så spørg endelig løs! Ingen spørgsmål er for dumme eller mærkelige – og du kan være ret sikker på, du ikke er den første, der har fået netop dé tanker, du oplever, efter en amputation.

Læs om reglerne om bevilling af benproteser

OBS: Du har til enhver tid lov til selv at vælge, hvem du foretrækker at få til at lave dit hjælpemiddel - uanset hvad der står på bevillingen.
Læs mere om frit valg af leverandør.

Bookmark and Share

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:


 


Mød Kristian Nielsen og se filmen:
"Første løb med benprotese"


 


 

Til toppen