Skip navigation

Fod på protesen

Protesefødder kan groft deles i tre overordnede grupper:

  • Fødder uden led
  • Fødder med led
  • Dynamiske fødder der aktivt arbejder med brugeren

I sin egen lille gruppe er den intelligente fod, der kan det meste (næsten) selv.

En protesefod skal passe til ham eller hende, der skal bruge den. Derfor er der stor forskel på en fod, der skal bruges til masser af sport, og en fod der egentlig mest af alt skal se pæn ud.
Den kosmetiske del af foden består som regel af et hårdt gummimateriale eller silikone, formet som en sko eller en fod, med eller uden tæer; mens funktionsdelen er inde i foden, og kan både være metal, kul, kiler og led. Det er derfor den usynlige del af foden, der afgør hvad den kan og ikke kan.

Protsesefødder uden led

I de såkaldte "rigide" fødder, er den eneste mulige bevægelse den, brugerens vægt kan tvinge frem, ved at presse fodens gummimateriale sammen, når man går. De fleste typer af rigide fødder har en lidt blødere del af (skum)gummi under hælen og forfoden, som gør, at brugeren oplever en lille smule hjælp til at gå – men heller ikke mere end dét.

  • Fødder uden led er rigtig gode til folk, der er lidt usikre i deres gang, eller som får protese for første gang, og mest af alt har brug for at vide, foden ikke pludselig drejer eller bøjer sig i en anden retning, end den man havde tænkt sig.

Protesefødder med led

Fødder med led bruges efterhånden sjældent. De bliver typisk erstattet med en dynamisk / aktiv fod i stedet.

  • Fødder med led er for den mere aktive protesebruger, og kan groft sagt deles ind i to typer: fødder med ét led, og fødder med ”multi-led”. Begge typer kan bevæge sig, og – som navnet antyder – i enten én eller flere retninger.

Den dynamiske protesefod

Spektret af dynamiske fødder spænder i dag så vidt, så det prismæssigt er blevet muligt at anvende en dynamisk fod i den ”mindst dynamiske” ende af skalaen som standard til rigtig mange proteser.

Den dynamiske fod er lavet af kul, og er helt essentiel for sportsudøveren - eller den meget aktive protesebruger.

Fjederfødder til sportsfolk

De fleste der har fulgt med i for eksempel de Paralympiske Lege, har sikkert lagt mærke til, hvordan mange atleter ikke gør brug af nogen kosmese over deres kunstige fod – og endda hvordan ben og fod ofte løber ud i ét, som én lang bøjet bane af hårdfør kul. Den lange kul-fod er ekstrem god til at opfange energi og hjælpe brugeren ud over stepperne, ved at fungere som noget lignende en fjeder.

Computerstyret protesefod

Som det sidst nye på markedet for protesefødder, er det muligt at få en fod, styret af en mikroprocessor. Denne fod falder uden for kategori, men skal alligevel nævnes.
Foden kan ”læse” underlaget, og tilpasser sig terrænet uanset om det går op eller ned. Det vil sige at foden for eksempel selv løfter tæerne op, når det går op ad bakke.
Netop fodens bevægelse op og ned er en kæmpe fordel for brugeren, da han så har mulighed for at støtte med hele fodfladen - hvilket ikke altid lader sig gøre med de lidt mere stive typer.

Dialogen er afgørende

Når man skal have en ny protese – enten for første gang, eller blot en fornyelse af den gamle, er det altid en god idé, at have gjort sig klart, hvad man gerne vil kunne med sit ben.
Hvis ikke protesen er en privat sag, er det i hvert fald en personlig sag. Også når det gælder om at få fod på den.

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:

Mere information om benproteser:

 

 

Til toppen