Skip navigation

Født med benene på nakken

Fie Spuur på 10 år havde ikke en let start på livet. Ikke nok med at hun blev født med klumpfødder, bøjede hendes knæ den forkerte vej. Populært sagt blev hun født med benene på nakken. 

Det var ikke ligefrem benskinner og klumpfodsbehandling Fie Spuurs mor havde forestillet sig som noget af det første, hun skulle tage stilling til, da hun fødte sin datter for 10 år siden. Men det blev virkeligheden, da Fie var født med klumpfødder og benene bukket den forkerte vej.

De blev derfor henvist til Rigshospitalet med det samme efter fødslen, hvor der skulle lægges et behandlingsforløb. Det blev hurtigt klart, at Fie skulle i behandling med det samme for klumpfødder ved hjælp af helbensskinner, som skulle rette fødderne og holde fødder og knæ på plads.

Det var her familien for første gang kom i kontakt med Sahva, som har hjulpet Fie lige siden.

- Vi har lavet skinner til Fie, som har til formål at korrigere og stabilisere hendes fødder og knæ i en funktionel position, så hun belaster knoglerne mest hensigtsmæssigt under opvæksten, siger Fies bandagist fra Sahva, Annette Langborg Hansen.

Skinnerne er en del af mig
Fie har haft skinner på lige siden, der løbende er blevet udskiftet og tilpasset i takt med, at Fie er vokset. Som 3-årig kunne Fie gå og har løbende kunnet deltage i flere og flere aktiviteter med sine skolekammerater, samtidig med hendes ben er blevet stærkere. Skinnerne har dog aldrig generet hende.

- Jeg kunne ikke mærke skinnerne. De var bare irriterende at skulle have på, når andre ikke skulle, siger Fie Spuur, der har vænnet sig til skinnerne nu og accepteret, at de er en del af hende.

Der er da heller aldrig nogen af Fies skolekammerater, der har kigget skævt til hende, fordi hun har skinner på benene.

- Hun er jo vokset op sådan. Derfor har hendes veninder og skolekammerater altid været vant til, at det er en del af Fie. De har heller aldrig spurgt ind til det, siger Fies mor, Susanne Spuur, og fortsætter:

- Det er kun folk, vi ikke kender, der indimellem kigger en ekstra gang og ser undrende ud, når vi for eksempel går ned ad gaden.

Spiller fodbold og rider
Fies skinner er i dag blevet væsentligt reduceret fra at gå hele vejen fra fødderne og op til lysken til kun at gå til op under knæene.

- Fies knæ er nu blevet så stabile, at de ikke længere behøver støtte, da de ikke længere overstrækker. Derfor kan Fie nu nøjes med at have skinner på underbenene. Fies fødder har dog stadig tendens til at udvikle sig i fejlstilling og kræver derfor stadig, at de bliver holdt på plads i den rette position, siger Annette Langborg Hansen. 

Fie har dog længe kunne ride på trods af, at hun har skinner på. Nu kan hun også spille fodbold med sine to brødre, selv om der indimellem sker uheld.

- Sidste gang vi spillede fodbold, faldt jeg, og mine skinner knækkede, fortæller Fie Spuur.

Skinnerne blev dog hurtigt repareret hos Sahva i København, så Fie kunne komme ud og spille fodbold med sine brødre igen. Og netop den service, der har været hos Sahva i forbindelse med reparationer og nødvendige tilpasninger, er noget af det, Fies mor fremhæver som ubeklageligt.

- Vi har været i kontakt med Sahva de sidste 10 år og er meget tilfredse med den service og hjælp, vi har fået. Hvis der har været det mindste i vejen med skinnerne, eller noget er gået i stykker, har vi lynhurtigt fået nogle nye eller en ny tid til tilpasning, siger Susanne Spuur.

Om Fie nogensinde bliver helt fri for sine skinner er dog stadig usikkert.

- Det kan vi ikke sige noget om endnu. Det kommer helt an på Fies udvikling, siger Annette Langborg Hansen og fortsætter:

Det er svært at spå om fremtiden, men der er store chancer for, at hun kan trappe ned med skinnebrug, og når hun ikke vokser mere, måske kan slippe dem helt.

FAKTA OM KUMPFOD

Klumpfod er en medfødt sygdom, hvor der er misdannelser i foden. Knoglerne og muskulaturen har af ukendte årsager ikke kunne udvikle sig normalt under graviditeten.

Klumpfod behandles i dag i Danmark efter Ponseti metoden. Først med gipsning til foden har den korrekte position og bliver derefter holdt på plads i specielt udviklede sko monteret på en skinne i op til 4-5 års alderen (se billede nedenfor). Denne behandling retter langsomt fødderne op til normal stilling, og barnet undgår en ellers omfattende operation. (Fie blev dog behandlet efter det forrige princip ”Københavner metoden”, hvor foden allerede blev opereret, da barnet var tre måneder). 

 

Relateret tekst

Kontakt Sahva:

  • Læs mere om hvad klumpfod er her
  • Typisk fejlstilling for klumpfod:

Til toppen