Skip navigation

En vilje af stål

Portræt af Line Damgaard, Aalborg - PL deltager i slalom og storslalom i Sochi, Rusland.

 

Den 31 – årige Line Damgaard er en ambitiøs kvinde og har mere talent end de fleste. Læg dertil en stor portion træningsflid, en vilje af stål og drømmen er nu opfyldt:at kvalificere sig i slalom og storslalom til De Paralympiske Vinterlege i Sochi i marts 2014. – på ét ben. Et krævende fuldtidsjob som bandagist i Sahva og dressurhesten derhjemme kan ikke holde Line tilbage for at udleve sin drøm på skiløjperne. Selvom Line, teknisk set, har et bevægehandicap, lever hun et liv i højt tempo. Ingen udfordring er for stor. Line har stået på ski på ét ben siden hun blev amputeret i oktober 2000. Lines første skitur var 4 måneder efter amputationen, og egentlig var det bare ment for hyggens skyld. I 2012 var landsholdets træner Peter Balle ikke sen til at se Lines potentiale og spurgte, om hun havde mod på at træne op til vinterlegene. Line var frisk, og selvom der ikke var lang tid til at træne sig til topform, var målet om kvalifikation pludselig en realitet. Gennem vinteren 2013 blev der trænet styrketræning for at få kroppen i form. Hendes første møde med en portbane var på en træningstur til Flumserberg i Schweiz i februar 2013, og kort efter tog hun med landsholdet af sted til de nationale mesterskaber i Frankrig og Østrig i marts 2013, hvor hun startede sine første konkurrencer i slalom og storslalom.

Alt dette har selvfølgelig sine omkostninger. Line har hele livet haft hest og redet masser af konkurrencer. Både med raskryttere og som handicaprytter, hvor hun bl.a. har deltaget i flere nordiske mesterskaber. I 2008 købte hun et føl, som skulle tage over når hendes ”gamle” dressurhest skulle gå på pension. Der var dog hverken tid eller økonomi til at have to heste, så hun valgte hurtigt at sælge den unge hest for at kunne få ønsket om skieventyret opfyldt, og det har hun ikke fortrudt et sekund. Hendes gamle dressurhest gennem 11 år har valgte hun at beholde og vil, når der er tid til det, stadig være at finde på dressurbanerne.

 

Udover mange træningslejre, har november og december stået på konkurrencer i Holland, Schweiz og Østrig. Der har også været plads til en træningstur til Winter Park, Colorado i USA, hvilket var en stor oplevelse.

Nu kan det hele lyde som guld og grønne skove, men bag alle træningsturene og konkurrencerne ligger mange timers hårdt arbejde i form af styrke- og konditionstræning samt pasning og ridning af hesten. Og så er der lige et fuldtidsjob på Sahva som bandagist at passe.

Men som Line siger, er det kun dejligt, at kunne hjælpe andre mennesker med nedsat bevægelse tilbage til et liv med aktivitet, for hun har jo selv masser af erfaring at øse ud af. På den måde smelter job og fritid sammen.  Der er dog mange ting, hun må takke nej til for at kunne være med, men heldigvis er hun omgivet af familie, venner og kollegaer, som giver fuld opbakning og støtte til det hun gør, og ikke mindst forståelse for sit engagement i sporten.  Line har også sportslige ambitioner på andres vegne: Midt i den hårde træning skal hun også lige arrangere en sportsdag for ben-amputerede i Ålborg på Nordkraft d. 1 februar. Tjahh… hun spilder ikke tiden.  Man kan hvad man vil!

 

 

Relateret tekst

Kontakt Sahva:

 


  • Line Damgaard er Danmarks første kvindelige alpinist ved De Paralympiske Vinterlege. 
     
  • Det er 16 år siden at Danmark sidst har været repræsenteret på alpinsiden ved vinterlegene.

 


Andre PL-atleter:

Læs om bordtennisspiller
Peter Rosenmeier

Læs om svømmer
Lasse Andersen

Læs også atleten
Daniel W. Jørgensen


Se forskellige
typer af benproteser

 

Til toppen