Skip navigation

Apopleksi og hjælpemidler

Hvert år rammes 10-12.000 danskere af apopleksi (slagtilfælde).
Apopleksi er en pludselig opstået neurologisk skade, der sker på grund af nedsat blodforsyning til hjernen - enten i form af en blødning i hjernen (15 %) eller en blodprop i hjernen (85 %).

Apopleksi kommer uventet, og betyder at man, fra det ene øjeblik til det andet, kan blive alvorligt syg og handicappet.

Svært at kontrollere musklerne

Apopleksi giver ofte lammelser i den ene side af kroppen (hemiplegi), og det bliver svært at kontrollere musklerne og dermed styre sine bevægelser. Man kan også miste evnen til at kommunikere klart (afasi), ligesom ens personlighed kan ændre sig.

Bliver jeg rask igen?

Det er helt forskelligt hvilke komplikationer, man pådrager sig efter en blødning eller blodprop i hjernen, og derfor er det helt afhængig af skadens omfang, om du bliver rask igen eller må lære at leve med apopleksien.

Ortoser og bandager hjælper kroppen

Den manglende kontrol over muskler og bevægelser, kan betyde, at du skal have en bandage eller ortose, som kan give dig støtte og hjælp i hverdagen.
En ortose er ortopædisk udstyr af mere permanent karakter, der støtter, stabiliserer og kontrollerer bevægelser. De kan også laves for at rette kroppen op, styrke følesansen og forhindre deformiteter.

Hjælpemidler som standard eller specialfremstillet

Ortoser og bandager kan enten købes som færdigvarer eller blive fremstillet individuelt til brugeren.
Alle Sahvas bandagister er autoriserede, og kan forsyne dig med et bredt udvalg af bandager og individuelt fremstillede ortoser. De vil kunne give dig både en optimal vejledning og finde frem til det hjælpemiddel, der bedst møder dine behov.  

Ortoser til fødder og ben

Apopleksi giver ofte lammelser i hele eller dele af fod og ben. En hængende fod, en såkaldt ”dropfod”, skyldes en lammelse af nerven, som styrer muskulaturen i underbenet. Det kan betyde, at det bliver svært at gå uden at snuble og falde.

Sahva har et meget stort udvalg af såkaldte ”dropfodsortoser” eller "dropfodsskinner", der kan løfte foden, og på den måde gøre det meget nemmere at gå.

Ortoser til hænder, arme og skuldre

Når hænderne ikke vil lystre, hvis skulderen gør ondt; hvis armen er slap, eller man ”glemmer”, den er en del af kroppen, kan en bandage eller ortose gøre underværker.
Sahvas bandagister står klar til at vejlede dig gennem det store udvalg af muligheder for bedre at kunne styre og forholde sig til hånd, arm og skulder.

Bandager til bedre føling

Mange gange bliver sanserne sløvet efter apopleksi.
I Sahvas butikker rundt i landet, har vi et stort udvalg af bandager til kroppen, der kan være med til at skærpe opmærksomheden på udvalgte områder. Det kan for eksempel være en skulderbandage, der kan gøre det nemmere at huske at bruge armen, eller en håndledsbandage der kan rette leddet op, holde fingrene adskilt eller øge fokus på den lammede hånd.

Gode råd til et liv med apopleksi

Der er flere ting, du selv kan gøre, for at mindske risikoen for en ny blodprop.
Følg så mange af rådene, som du kan.

  • Spis grønsager og undgå fed mad
  • Undgå rygning
  • Drik alkohol med måde
  • Dyrk motion og undgå overvægt
  • Hold øje med dit kolesteroltal
  • Kend dit blodtryk
  • Tjek din hjerterytme
  • Sukkersyge skal behandles

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:


 


 


 


 

 
Til toppen